Home Anunturi Produse Militare Produse cu dubla utilizare Produse Chimice Produse Biologice
:: Produse cu dubla utilizare

 

Vizitatori: 358.913


Ultima actualizare:
3-10-2019

Prin produse cu dubl utilizare se îneleg acele produse i tehnologii care au în mod normal utilizri civile, îns, datorit caracteristicilor lor, pot avea aplicaii militare sau pot contribui la dezvoltarea i producerea armelor de distrugere în mas.

Controlul exporturilor de produse cu dubl utilizare reprezint o component important a politicii externe a României în perioada de dup 1990. Cadrul legislativ i cooperarea inter-instituional fac posibil creterea contribuiei rii noastre la întrirea securitii i stabilitii regionale i globale.

Având ca scop controlul produselor i tehnologiilor care pot contribui la dezvoltarea, producerea i utilizarea armelor de distrugere în mas, controlul exporturilor reprezint dimensiunea comercial a securitii internaionale.

Dezvoltrile din acest domeniu sunt puternic influenate de tendinele de globalizare a economiei mondiale, inclusiv cele referitoare la exporturile de arme i de produse cu dubl utilizare, civil i militar.

Existena unui sistem dezvoltat de control al exporturilor de produse i a unei autoriti naionale capabile s administreze eficient acest domeniu a reprezentat una dintre condiiile pentru admiterea României în NATO i integrarea în Uniunea European.

Controlul exporturilor este necesar i servete urmtoarelor domenii:

  • securitate colectiv a României i aliailor si;
  • securitate naional;
  • necesiti de politic extern;
  • obligaii rezultate din tratate internaionale i angajamente;
  • politica de neproliferare a armelor de distrugere în mas;
  • îngrijorri privind terorismul i represiunea intern din anumite state;
  • asigurarea respectrii drepturilor omului


În atenia operatorilor economici care desfșoar operaiuni cu produse cu dubl utilizare ctre Regatul Unit:

Comisia European a publicat o notificare în sprijinul operatorilor economici pentru cazul în care o autorizație de transfer intra-UE ctre UK a fost emis de autoritatea național înainte de BREXIT, iar transportul are loc dup BREXIT:

Notice on Withdrawal of the UK and EU rules in Dual-Use Export Control - Nou!


Totodat, a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE Regulamentul 2019/496 care amendeaz Reg. 428/2009 prin includerea UK pe destinațiile de pe licenta EU001.

REGULAMENTUL (UE) 2019/496 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI  din 25 martie 2019 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 al Consiliului prin acordarea unei autorizații generale de export a Uniunii pentru exportul de anumite produse cu dubl utilizare din Uniune ctre Regatul Unit - Nou!


În atenia operatorilor economici care desfșoar operaiuni cu produse cu dubl utilizare:

 
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/1922 AL COMISIEI din 10 octombrie 2018 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 al Consiliului de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dubl utilizare. 


Pentru operaiuni ctre destinaii supuse msurilor restrictive, contactai ANCEX i vizitai pagina Msuri restrictive.


Mandat pentru negocierile cu Parlamentul European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere, asistenței tehnice și tranzitului în ceea ce privește produsele cu dubl utilizare (reformare) - Nou! Documente aferente

Legturi utile